Een echte bootjes fanaat, zo kennen de meesten me. Altijd al geweest, bijna geboren op het zeiljachtje van mijn ouders. Toen al uitgebreide ervaring met sleepproeven van de toettoet boot aan een touwtje erachter. Wat later vond ik het op een surfplank al iets te interessant hoe de hekgolf hiervan losliet, en rond m’n 11e moest ik perse mijn Piraatje ombouwen tot 4 pk speedboot. Meteen geleerd hoe je een carburateur schoonmaakt, en dat een bougie er niet scheef in gedraaid moet worden (oeps). En zo volgden er nog vele bootjes. Allemaal natuurlijk aangemoedigd en geholpen door mijn vader, een boordwerktuigkundige die ook zijn eigen boten bouwde en zo het virus aardig overgedragen heeft.

Nog voor m’n 16e kwam het bereik met vriendjes al tot het Noordzeekanaal, IJsselmeer en zelfs Texel is aangetikt! In een “plastic notendop” (aldus de sluiswachter van Edam) van 4 meter…Bij windkracht 5…Daarna nog vele bootjes gehad, vaak opgeknapt en verhandeld, en ook de destijds nieuwe viertakt motoren gaan importeren en verkopen. Om onduidelijke redenen geen nautische studie gekozen, en na de HTS in de machinebouw gaan werken. Goed om veel van techniek te leren, maar altijd jeukte er iets. Dit viel op zijn plek toen ik in 2006 als yacht engineer op de Middellandse Zee ging varen.

Sindsdien altijd in de maritieme sector blijven werken, in vele functies. Ik heb op jachten gevaren als Engineer en Kapitein in de Med en de Tropen. In Nederland voornamelijk in de nieuwbouw gewerkt van Monteur tot Projectleider, en in het buitenland verschillende refits gedaan aan superjachten.

De verscheidenheid aan vaartuigen waaraan ik gewerkt heb is groot. Zeiljachten van 12 tot 53 meter, patrouille boten, 60+ kn offshore RIBs, en superjachten tot 75 meter. Hierdoor ben ik bekend met wat er komt kijken bij de bouw en het gebruik van al deze verschillende vaartuigen, in alle lagen van het proces.

Hieronder enkele van mijn projecten, in aanbouw en op het water.

 

   

 

Tijdens werk en vrije tijd merkte ik continu bezig te zijn met het bedenken van de ‘ideale boot’ bij elke toepassing die ik tegenkwam, dus rond mijn 30e echt gaan verdiepen in de ontwerp zijde. Veel gaan lezen, schetsen, model bouwen en ook stukje Rhino 3D aangeleerd. Pas 11 jaar daarna de grote stap gezet. Baan opgezegd, studie Naval Architecture gevolgd en eigen ontwerpbureau gestart. Het is geweldig om alle ideeën van al die jaren nu van papier op het scherm te krijgen en vervolgens gebouwd en op het water te zien!

Daarbij zie ik het als een enorm voordeel, dat ik veel systemen en technieken uit de praktijk ken en dus geen luchtkastelen ontwerp. Ik kan heel vlot adviseren of uw wens mogelijk is, en vervolgens door snelle en directe communicatie in korte tijd voor realisatie zorgen.

Sinds 2011 woon ik ook op het water. Uiteraard op een jacht dat net zo goed vaart als dat het comfortabel wonen is.

Gegroet, Huib